Dobbelt statsborgerskab
I december 2014 vedtog Folketinget nye regler om dobbelt statsborgerskab. Reglerne fremgår af lov nr. 1496 af 23. december 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret. Loven er trådt i kraft den 1. september 2015. Hovedelementerne omfatter blandt andet:
1) Ophævelse af indfødsretslovens bestemmelser om, at erhvervelse af dansk indfødsret er betinget af, at statsborgerskab i andre stater derved mistes og af at dansk indfødsret fortabes ved erhvervelse af et fremmed statsborgerskab
2) En 5-årig overgangsordning, som giver tidligere danske statsborgere, der har mistet deres danske statsborgerskab i forbindelse med erhvervelse af fremmed statsborgerskab, mulighed for at generhverve det danske statsborgerskab ved afgivelse af erklæring.
Det nyoprettede Udlændinge- og Integrationsministerium har nu overtaget ressortansvaret på området fra Justitsministeriet.
Hvordan kan du søge om at generhverve dansk statsborgerskab?
Man kan søge om at generhverve sit danske statsborgerskab ved at indsende en erklæring direkte til Udlændinge- og Integrationsministeriet - også fra udlandet. Du kan også mod ekstra gebyr indsende erklæringen via en dansk ambassade eller et af de mange danske konsulater i udlandet. Du kan se de danske repræsentationer her.
På Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside er der information og vejledning om de nærmere regler.
Hvordan får jeg et dansk pas?
Du vil kunne søge om et dansk pas, når Statsforvaltningen har behandlet din sag og afgjort, at du har generhvervet dit danske statsborgerskab. For personer over 12 år skal passet indeholde biometri (fingeraftryk og billede i en chip). Du kan se den seneste liste over, hvor du kan søge om et dansk pas med biometri her.
Husk at du som hovedregel skal bestille tid for at kunne indgive din pasansøgning.