Gå til indhold

Pressemeddelse: Statsbesøg til Forbundsrepublikken Tyskland

Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen står 10.-13. november 2021 i spidsen for en stor dansk delegation under et statsbesøg i Tyskland. Besøget vil finde sted i hovedstaden Berlin og i Tysklands største delstat Bayerns hovedstad München.

Danmark og Tyskland er nabolande og tætte partnere både politisk, historisk, økonomisk og kulturelt. Som den største økonomi i Europa og den fjerdestørste i verden er Tyskland den vigtigste handelspartner for Danmark og dermed for mange danske virksomheder.

 

Foreløbigt program

Den 10. november ankommer H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen til Berlin, hvor de bl.a. bliver modtaget af Tysklands præsident H.E. Frank-Walter Steinmeier og fru Elke Büdenbender, besøger Brandenburger Tor, spiser frokost med den tyske kansler og deltager i statsbanketten på Schloss Bellevue om aftenen.

Den 11. november overværer H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen åbningen af det danske erhvervsfremstød. Der er dansk returarrangement om aftenen, og i løbet af dagen besøger H.M. Dronningen flere af Berlins kulturinstitutioner heriblandt den verdenskendte koncertsal Pierre Boulez Saal og det ny-indviede dokumentationscentrum Stiftung Flucht, Vertreibung und Versöhnung. H.K.H. Kronprinsen overværer dele af erhvervsseminaret og forventes også at deltage i arrangementer med fokus på samarbejde om arkitektur og nyere musik.

Under besøget i München den 12. og 13. november vil H.M. Dronningen besøge flere bayerske kulturinstitutioner og deltage i en officiel banket med Bayerns ministerpræsident den 12. november.

 

Erhverv

Tyskland og Danmark har i dag en samhandel til en værdi af 329,6 mia. kr., hvilket gør Tyskland til Danmarks største samhandelspartner. Cirka 14 pct. af Danmarks vareeksport går til det tyske marked, men der er fortsat et stort potentiale for danske løsninger inden for klima, energi, sundhed og fødevarer.

Fokus for fremstødet vil derfor være disse sektorer – de står højest på den aktuelle politiske dagsorden og rummer samtidig et betydeligt markedspotentiale for danske virksomheder.

Overordnet set skal statsbesøget på erhvervsområdet give de deltagende danske virksomheder en platform, hvor de kan påvirke dagsordner gennem dialog med en række centrale aktører og beslutningstagere på det føderale niveau.

Erhvervsfremstødet har fokus på grøn energi, sundhed, fødevarer og bæredygtig produktion.

Grøn energi – fjernvarme, vindenergi og sektorkobling Her står Tyskland over for fundamentale ændringer i energiproduktionen frem mod 2050. De kommende år drejer Tyskland nøglen om på de sidste kernekraftværker, og fremover vil sol, vind og biomasse spille en væsentlig rolle i energiproduktionen.

Sundhed – digitalisering og reformer Den tyske sundhedssektor står over for en udvikling, som Danmark på mange punkter har gennemgået bl.a. med indførelse af digitale løsninger. Danske virksomheder besidder dermed en ekspertise, der giver store muligheder på det tyske marked.

Fødevarer – madspild, bæredygtighed og økologi Med en eksportandel på ca. 20 pct. (2020) er Tyskland det største eksportmarked for danske fødevarer. Bæredygtighed er ligesom i Danmark højt på den tyske dagsorden både blandt forbrugere, organisationer, civilsamfundet og politikere.

Dertil kommer et tværgående tema om bæredygtig produktion. Tyskland er en sværvægter inden for innovation. Det er verdens fjerdestørste produktionsland, og de store tyske produktionsvirksomheder er afgørende i den globale værdikæde.

I Tyskland er der et stort politisk fokus på investeringer i industrien, og vi har fælles interesser ift. regulering og rammebetingelser for en innovativ og bæredygtig produktion i fremtidens EU.

 

Politik

Danmark og Tyskland lancerede en venskabserklæring i foråret 2021. Et nært interesse- og værdifællesskab har gjort landene til tætte samarbejdspartnere i bl.a. EU, FN, NATO og Europarådet. Danmark og Tyskland står sammen om at insistere på værdien af retsstatsprincipper, multilateralisme og en regelbaseret international orden. Forholdet er præget af et tæt og integreret grænseland og en historisk succesfuld mindretalspolitik, som er en inspiration for andre grænseregioner i Europa og verden. Samarbejdet forgrener sig i alle danske regioner og tyske delstater. Infrastruktur, stærke handelsrelationer og tætte kulturelle bånd forbinder danskere og tyskere, og med den faste Femern Bælt-forbindelse etableres en ny vej- og jernbaneforbindelse mellem Tyskland og det østlige Danmark.

 

Kultur

Danmark og Tyskland fejrede Det dansk-tyske kulturelle Venskabsår i 2020. Med afsæt i de stærke historiske og kulturelle bånd mellem Danmark og Tyskland videreudvikler og intensiverer de to lande det allerede gode samarbejde på kulturområdet. Under statsbesøget vil der blive indgået formelle og langtrækkende aftaler inden for de kreative uddannelser og på kunst- og kulturområdet.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos

Kongehuset:

Lene Balleby, kommunikationschef, tlf. +45 3340 1010, mail: [email protected]

Christian Meyer, kommunikationsrådgiver, tlf. +45 3340 2516, mail: [email protected]

 

Udenrigsministeriet:

Janina Graae, journalist, tlf. +45 4083 8937, mail: [email protected]

 

Den Danske Ambassade i Berlin:

Jesper Schou-Knudsen, kommunikations- og kulturchef, tlf: +49 30 5050 2200, mail: [email protected]