Gå til indhold

Udstilling: ”Lebenswerte Stadt” - 28 x byudvikling i Danmark

Ny udstilling med eksempler på succesfuld arkitektur og byplanlægning i Danmark. Vises fra d. 28. januar til d. 14. maj 2023 i de nordiske ambassaders Felleshus i Berlin.

Streetmekka Viborg © Rasmus Hjortshøj

 

Der føres bogstaveligt talt hede diskussioner om byudvikling for tiden. Byer skal forberede sig på fremtiden og blive mere bæredygtige. Den danske ambassades nye vandreudstilling viser ved hjælp af 28 eksempler fra Danmark, hvordan det kan se ud.

Udstillingen "Lebenswerte Stadt" (Den leveværdige by) præsenterer en række succesfulde eksempler på arkitektur og byplanlægning i Danmark og tager bevidst også et kig på projekter uden for de største byer, der i forvejen er stor opmærksomhed på. Udstillingen suppleres med interviews og filmklip af projekterne. Som et kalejdoskop af vidt forskellige projekter vil udstillingen åbne bredere op for diskussionen: Hvad gør egentlig en by værd at bo i, hvem bygger vi for, og hvem må og kan være med?

I 1969 byggede den danske arkitekt og byplanlægger Jan Gehl og ligesindede en legeplads mellem de triste boligblokke i den københavnske forstad Høje Gladsaxe for at protestere mod de for det meste tomme og øde rum imellem dem. En sand byguerilla-aktion, der repræsenterede et lille indgreb i byen, men som satte vidtrækkende skub i den danske byudviklingsdebat. Jan Gehls filosofi, som han bl.a. formidlede i sit værk "Livet mellem husene", har sat standarder. Han var optaget af at fremme social interaktion i byen og respekt for folks behov. Det har danske arkitekter og byplanlæggere i hvert fald siden da målt sig på og overvejet, hvordan de opførte rammer for livskvalitet kunne se ud.

En by er ikke kun husene, men er kun en by, når der er liv mellem husene. Hvordan planlægger du, og hvordan bygger du til det? Epoken med modernistiske byggesynder i 1960'erne – med god plads til biltrafikken – satte også sit præg på Danmark. Der er sket meget siden da.

Byplanlægning skal i dag håndtere korrektioner, hvor bycentre dør ud, og hvor havne ikke længere bruges industrielt. Du kan se, hvordan det fungerer i Svendborg på Fyn, hvor der skabes et livligt havnemiljø. Det handler også om møder og plads til fællesskaber.

Byplanlægning skal dog også ske med respekt for bæredygtighed og med øje for klimaforandringer. Ikke kun af generel velvilje, men fordi der er en konkret trussel om oversvømmelse. Den blågrønne haveby Kokkedal og klimabydelen Skt. Kjelds i København viser, hvordan det kan kombineres.

Danmark kan uden tvivl prale af nogle fantastiske arkitektoniske flagskibe, men danske arkitekter stiller sig også spørgsmålet, om det altid er nødvendigt at bygge nyt. Maltfabrikken i Ebeltoft, Polymeren på Fyn eller Streetmekka i Viborg viser, hvordan der kan pustes nyt liv i tomme, ældre industribygninger - i øvrigt ofte på initiativ af borgerne selv.

Sidst men ikke mindst rejser spørgsmålet sig, om det altid er nødvendigt at bygge og gribe ind. Ikke alt kan planlægges og i nogle tilfælde er det nødvendigt at overlade byen til befolkningen og deres måder at bruge den på. Som i tilfældet med Fjordbyen i Aalborg.

Udstillingen åbner fredag d. 27. januar 2023 kl. 18.00 i de Nordiske Ambassaders Felleshus i Berlin med ambassadør Susanne Hyldelund og yderligere gæster. Tilmelding til udstillingsåbningen her.

Yderligere oplysninger om  rammeprogram for udstillingen her.