Spring til indhold

Ny arkitekturudstilling i Berlin: Jacobsen & Weitling

30.10.2020  14:15
Den 30. oktober 2020 åbner udstillingen Gesamtkunstwerke om de to danske arkitekter Arne Jacobsen og Otto Weitling og deres fælles bygningsværker i Tyskland.
De nordiske ambassaders fælles udstillingslokaler danner rammen om udstillingen, der har åben frem til 10. januar 2021.

7-stolen er at finde overalt i Tyskland. På museumscafeer, rådhuse og universiteter. Design-ikonet fra 1955 er i høj grad forbundet med designeren og arkitekten Arne Jacobsen, der i Tyskland netop er kendt for sit tidløse og funktionelle objektdesign – stolene, bestikket, urene. Men udstillingen Gesamtkunstwerke om Arne Jacobsens og Otto Weitlings bygningsværker i Tyskland dækker et ubeskrevet kapitel i arkitekturhistorien.

Arne Jacobsen og Otto Weitling
Det danske koryfæ Arne Jacobsen beherskede alle typer af design, fra gaffel til rådhus, fra den mindste detalje til det store og monumentale værk. Uden for fagkredse er det derimod mindre kendt at Arne Jacobsen i tæt samarbejde med sin arkitektkollega Otto Weitling realiserede en række større bygningsprojekter i efterkrigstidens Tyskland. Det var et partnerskab i arkitekturen, der satte en standard for udviklingen af en modernistisk æstetik. Dengang og i dag. Og i både Tyskland og Danmark. 

Historien om disse bygninger sender udstillingens gæster tilbage til tressernes ideer og visioner og viser, hvor tæt arkitektur, byudvikling og politik er flettet sammen. Udstillingen formidler et stykke både spændende og aktuel arkitekturhistorie, der illustrerer, hvordan offentlige bygninger som genstand for alles blikke og meninger gør os klogere på samfundets udvikling. Sådan skal det også være, mente Otto Weitling:

”Hvis der er for og imod, så er det et godt tegn. En bygning, som man ikke taler om, er ikke værd at tale om.”

I anledning af venskabsåret 2020
Udstillingen og det tilhørende katalog kaster lys på disse mindre kendte bygningsværker og de tætte forbindelser, som de to danske arkitekter havde til Tyskland. Her realiserede de i efterkrigstiden projekter i forskellig målestok: Fra den lyse Arne-Jacobsen-Foyer i Hannover til en gruppe af boliger i Hansaviertel i Berlin, fra rådhuset i Mainz til Christianeum-gymnasiet eller HEW-højhuset i Hamborg, fra Forum Castrop-Rauxel til feriekomplekset Burgtiefe på øen Femern.

Et stykke dansk-tysk arkitekturhistorie med tråde til i dag, hvor bygninger fra efterkrigstiden står til debat: Nedrivning, fredning, nye funktioner?

Udstilling og katalog er kurateret af arkitekturkritikerne og journalisterne Hendrik Bohle og Jan Dimog og realiseret i samarbejde med den danske ambassade i Berlin som en del af det tysk-danske kulturelle venskabsår 2020.

herrenhaeuser

Udstillingen rejser videre til Femern, Hannover, Mainz, Castrop-Rauxel og Hamborg. Planlægning af senere visninger i Danmark er i gang.

Åbningstider: Ma-Fr 14-19.00 Uhr und Lø-Sø 11-16.00 Uhr
NB: På grund af de nye coronaregler lukkes udstillingen midlertidigt fra mandag d. 2. november 2020. Udstillingen har åbent i weekenden d. 31. oktober-1. november 2020.

FAKTA
Kataloget (tosproget tysk/engelsk) udkommer på Arnoldsche Verlag
ISBN 978-3-89790-611-2
Koncept: Dipl. Ing. Hendrik Bohle und Jan Dimog (www.thelink.berlin)
Udstillingsdesign: Philipp Mecke, Hendrik Bohle, Jan Dimog, thelink.berlin
Grafisk design: strobo B M

Foto: Hannover, Arne-Jacobsen-Foyer © Hendrik Bohle

Links
https://www.nordischebotschaften.org/ausstellungen/gesamtkunstwerke-architektur-von-arne-jacobsen-und-otto-weitling-deutschland
http://gesamtkunstwerke.eu/

Støtte
Projektet er realiseret med støtte fra:
Dreyers Fond, Foreningen Realdania, Danish Arts Foundation, Sutor-Stiftung, Fritz Hansen, ZEIT-Stiftung, Vola, Howe, GRID, Fotopioniere.

Tags
Instagram: @gesamtkunstwerke2020
#gesamtkunstwerke2020
#ddkultur2020