Spring til indhold

Praktisk

I følgende afsnit kan du finde informationer omkring arbejde, bolig, børnepasning, sygesikring og opholdsregler i Berlin.

Arbejde, arbejdslovgivning og skatteregler

Som dansker i Berlin skal du ikke søge arbejdstilladelse. I forbindelse med et arbejde skal du dog være opmærksom på, at du bliver tilmeldt skattesystemet af din arbejdsgiver.
Tjener du mindre end 400 € månedligt, er du fritaget fra beskatning. Hvis du tjener mere, beskattes du.
Som kunstner er du ofte selvstændig, og selvstændige i Tyskland skal sørge for selv at melde sig ved et Finanzzentrum – evt. igennem dit Bürgeramt/kommunekontor.

Kunstnere kan også blive betragtet som Kleinunternehmer, hvilket giver ret til lavere moms. Du kan læse mere herom på

Der er også særlige regler for forskellige kunstgenrer. Som musiker skal du blandt andet melde dine arrangementer til GEMA for at kunne få penge hos KODA. Du kan se flere skatteregler for musikere på følgende side:

Boligsøgning

Mulighederne for at finde bolig i Berlin er mange og diverse. Som dansk kunstner i Berlin kan du vælge at søge bolig på almindeligvis eller søge om en stipendielejlighed. Boliger bliver slået op både i trykte medier og online. Online findes eksempelvis:

Du kan også se efter annoncer i avisen "Berliner Morgenpost", "Tagesspiegel", bymagasiner "Tip" eller "Zitty" og mange andre.
Som kunstner kan du dog også søge de særlige stipendielejligheder, der ligger i Berlin og omegn. Det kan du læse mere om under punktet Støtte.

Børn og børnepasning

Det er „Senatsverwaltung für Bildung, Wissenschaft und Forschung“ der står for koordineringen af den statsstøttede børnepasning. Tilmelding mv. foregår via det lokale Jugend-/Bezirksamt.
Det er dog vigtigt at pointere, at der findes et hav af forskellige pasningsmuligheder. Den følgende er kun for den statsstøttede pasning.

Procedure:
Det lokale Jugendamt anmodes om en såkaldt ”Kita-Gutschein”, en slags rådighedserklæring over institutionspladsen, hvortil der skal bruges en udtalelse fra arbejdsgiveren om, hvor mange timer du skal stå til rådighed for arbejdspladsen (for selvstændige foretages et eget skøn). På baggrund heraf beregner Jugendamt, hvor mange timers pasning af barnet, der er behov for.

Som enlig forælder er det som regel ikke noget problem at få tilkendt en fuldtidsplads, dvs. 9 timer dagligt.

Forældrepartens del af omkostningerne i forbindelse med institutionspladsen beregnes på baggrund af familiens samlede indkomst. For børn over tre år er det i Berlin p.t. gratis at besøge en statsejet børnehave.

NB! Man skal regne med en administrationstid på op til 2 måneder

Her finder du links til børnehaver/vuggestuer (KiTa), dagpleje (Tagespflege), pædagogiske tilbud og beregning af udgiften i forbindelse hermed.

Her finder du en PDF-folder med oversigt over pasningstilbud, tilmelding og vigtige adresser mv.

Sygesikring

Som dansker i Berlin er du omfattet af tysk lovgivning og hvad dette indebærer af pligter og rettigheder. I forhold til sygesikring er du dækket af det blå sygesikringskort i op til et år i Tyskland. Husk at få kortet med hjemmefra – ellers kan det blive dyrt.

På længere sigt skal du tilmelde dig en tysk sygesikring. I modsætning til Danmarks ene, statsdrevet sygesikring har Tyskland et utal af udbydere. Som ansat tilmelder din arbejdsgiver en social- og sygesikring. Som selvstændig skal du selv tilmelde dig begge dele.

KSK står for Künstlersozialkasse, hvorigennem man automatisk bliver tilmeldt de relevante forsikringer. KSK er særligt for kunstnere og er fordelagtig i forhold til priser og privilegier.

Visum- og opholdsregler

Inden for EU er der fri bevægelighed, og som dansker i Berlin er man derfor fritaget for visum. Alligevel er der krav om registrering, hvis du vil bosætte dig i byen.
Hvis du har en partner med til Berlin, der ikke kommer fra et EU-land, skal du kontakte ambassaden for det pågældende land for råd og vejledning omkring ophold i Tyskland.
Inden for 14 dage efter flytning skal du have kontaktet Einwohnermeldeamt og meldt, at du er bosiddende i Berlin. Det gøres på kommunekontoret, og du kan frit vælge, hvilket et du tager hen til – det skal ikke nødvendigvis være det rådhus, der hører til dit område.

På følgende side kan du se åbningstider og kontaktinformation på de relevante kommunekontorer.

Husk at medbringe pas!

Det kan være en fordel at bestille en tid, da der kan være flere timers kø på en normal dag. Når du tilmelder dig Einwohnermeldeamt, får du samtidig en Anmeldebestätigung, som ofte skal bruges i forbindelse med andre aktiviteter i Tyskland – eksempelvis oprettelse af en bankkonto.

Kontakt:

Danmarks Ambassade
Rauchstr. 1
D-10787 Berlin

 

Tlf: +49 30 5050 2000
Fax: +49 30 5050 2050
E-Mail: beramb@um.dk

 

Presse og kulturafdelingen kan kontaktes på:

 

Tlf (direkte):
+49 30 5050 2201, 2202 og 2203