Spring til indhold

Tyske parlamentarikere henter inspiration fra dansk digitalisering

02.11.2016  16:28

''

Danmark har gennem flere årtier arbejdet med digitalisering af den offentlige sektor, dette fra dokumenthåndtering og digitale administrative processer til digital kommunikation med det offentlige. Denne udvikling har blandt andet betydet, at Danmark i dag ligger nummer et i Europa-kommissionens ”Digital Economy & Society Index" (DESI), som er et indeks, der på baggrund af forskellige indikatorer angiver, hvor langt et medlemsland er nået i deres digitale udvikling. I forlængelse heraf er der opstået en naturlig interesse for den danske digitaliseringsudvikling, herunder fra tysk side.

Informations- og Kommunikationsrådet ved det bayerske parlament drog derfor, i samarbejde med den danske ambassade i Berlin, til Danmark for at blive klogere på de danske erfaringer inden for digitalisering. Her blev delegationen på deres første besøg hilst velkommen af Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, som fortalte om de sidste 15 års store indsats på landsplan. Her gjorde det særligt indtryk, at adskillelige it-løsninger i Danmark er obligatoriske at bruge.

Derefter gik turen til Folketinget, hvor IT-ordfører Karin Gaardsted (S) udvekslede erfaringer med sine tyske kolleger, hvor det blev tydeligt, at Danmark udmærker sig ved overordnet set at have en positiv tilgang til digitalisering. Herefter besøgte delegationen Datatilsynet, hvor direktør Christina Gulisano blandt andet kunne berette om udfordringerne og de nødvendige tiltag omkring datasikkerhed ved cloud-løsninger. KL tog ligeledes imod den bayerske delegation og viste blandt andet en live-demo af forældreintra. Sidste besøg fandt sted hos ÆldreSagen, som fortalte om deres omfattende arbejde med at sikre deres medlemmers plads i digitaliseringsprocessen.

Den danske digitaliseringsindsats gjorde stort indtryk på delegationen, som kunne drage mange paralleller til deres egen digitaliseringsproces, men også konstatere en del forskelle, især inden for tilgangen til databeskyttelse og brug af lovgivning til fremme af digitaliseringsprocessen.

 
Statssekretær Füracker og formand for Informations und Kommunikations-Beirat Herr Neumeyer kommenterer erfaringsudvekslingen.