Spring til indhold

Delegation fra Uddannelses- og Forskningsudvalget på besøg hos Innovation Centre Denmark i München

25.09.2017  17:24

En delegation fra Uddannelses- og Forskningsudvalget, herunder to fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, var i dagene fra d. 18.-19. september på besøg hos Innovation Centre Denmark. Formålet med besøget var at give indblik i, hvordan Münchens to største og vigtigste forskningsinstitutioner, Technische Universität München (TUM) og Ludwig-Maximilian-Universität (LMU), understøtter banebrydende forskning, innovation og iværksætteri. Herudover blev der også tid til at besøge Max Planck-Instituttets hovedkvarter samt biotech-klyngen BioM.

Som en del af besøget blev delegationen introduceret til Elite Network Bavaria og Excellenzinitiave, som er to eliteprogrammer, der med støtte fra henholdsvis lokale myndigheder og det tyske Bundesministerium für Bildung und Forschung har gjort det muligt for TUM og LMU at oprette forsker- og iværksættermiljøer i verdensklasse.

Delegationen hørte om strategien bag Excellenzinitiaive, der er et nationalt, politisk initiativ, som finansierer innovative forskningsprojekter og derved bygger bro mellem universiteter og industri, mellem forskning og iværksætteri. Både LMU og TUM har opnået status af eliteuniversitet og i slutningen af september bliver det afgjort, om de er gået videre i fundingprocessen. Her konkurrerer de med andre tyske universiteter om finansiering, der blandt andet muliggør etableringen af ph.d.-projekter, som formår at tiltrække og fastholde nogle af de bedste forskertalenter og studerende i verden.

Professor og vicepræsident ved LMU, Martin Wirsing, som viste delegationen rundt på dag to, forklarede, at eliteprogrammerne er med til at understøtte diversiteten på universiteterne og samtidig gør det muligt at tiltrække dygtige studerende og forskere, som ellers ikke ville have haft mulighed for at realisere deres projekter og ideer.

''

En rundvisning hos BioM gav et indblik i, hvordan biotech-klyngen har været en drivkraft for biomedicinsk innovation i Bayern, hvor der siden klyngens oprettelse i 1997 er gået fra at være 30 til 210 biotech-virksomheder og 2.500 til 12.000 ansatte inden for branchen.

Under et besøg i Siemens’ nye hovedkvarter, som er tegnet af Henning Larsen-arkitekter og ligger lige om hjørnet fra ICDK’s nye kontorer, blev delegationen præsenteret for nogle af de samarbejder mellem lokale universiteter og private virksomheder, som har været med til at fostre et blomstrende iværksættermiljø i Bayern. Et af disse samarbejder er Data Science Lab ved LMU, som er støttet af Siemens og har skabt et dynamisk miljø, hvor studerende og eksperter fra forsknings- og industriverden kan mødes.

De besøgende nåede også at få en rundvisning i Innovation Centre Denmarks og Generalkonsulatets nye bygning, hvor de fik en indføring i ICDK’s arbejde med at etablere samarbejder mellem danske institutioner og førende forskningsmiljøer i Tyskland, Østrig og Schweiz.

''