Spring til indhold

Dansk lysdesign på Red Dot Designmuseum i Tyskland

16.11.2016  14:43

''

Danmarks ambassade i Tyskland står bag den aktuelle udstilling om dansk lys- og lampedesign. Udstillingen er nyproduceret i anledning af det danske fokus på lysfestivalen ”Essener Lichtwochen” i den tyske by Essen. Essen indtager en central plads i Ruhr-området i Tyskland som et af de mest progressive og markante kulturcentre i Tyskland.

Udstillingen ”Dansk Lys – Licht- und Leuchtendesign aus Dänemark“ viser ikke alene danske lamper, men præsenterer også vinderne af den Danske Lyspris, som Dansk Center for Lys har uddelt siden 2008. Der er tale om hele lyskoncepter til f.eks. Skuespilhuset og Aalborg havnefront. Udvalget af lamper dækker både ikoniske klassikere som Utzons ”Concert” og PHs PH50, men også helt nye lamper som Nicholas Wiig Hansens ”Night Owl” eller Gamfratesis ”Suspence”.

Eksempler på solarløsninger til udendørs belysning er også med: Et eksempel er belysningen ved cykelparkeringen ved Nørreport station. Ambitionen er ikke blot at fremvise lysdesign, men at opfordre publikum til at reflektere over hvordan lys påvirker os – både indendørs og udendørs belysning. Derfor citeres bl.a. PH, Tor Nørretranders og Jesper Kongshaug i udstillingen og besøgende kan sætte sig og læse i Nørretranders og Eliassons bog ”Light”.

Red Dot Designmuseum står bag den verdenskendte Red Dot Design Pris og museet har til huse i usædvanlige rammer: Museets faste samling samt særudstillinger præsenteres i en del af de bygninger, der udgør et 100 hektar stort tidligere kulminedriftsområde, som nu er fredet og udnævnt til verdenskulturarv, det såkaldte Zeche Zollverein.

Udstillingen er produceret i samarbejde med Dansk Center for Lys, State of Green og danske designfirmaer og støttet af Udenrigsministeriet samt Slots- og Kulturstyrelsen.

''

Designere:
Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Erik Mortensen, GamFratesi, Jørn Utzon, Mette Bak Andersen, Nicholai Wiig Hansen, Norm.Architects, Poul Henningsen, Space Copenhagen, Verner Panton.

Designfirmaer:
Anour, BoConcept, Lightyears/Republic of Fritz Hansen, &tradition, Nordic Tales, VITA Copenhagen.

Energieffektive løsninger:
Alfred Priess, Faktor 3, Green Solution House.
15. November 2016 – 15. Januar 2017:

„DANSK LYS – Licht- und Leuchtendesign aus Dänemark“
Red Dot Design Museum Essen
Welterbe Zollverein

Flere informationer (på tysk):

http://www.red-dot-design-museum.de/de/essen/