Spring til indhold

Fra antikrigsroman til børnebog: Danske forfattere på Leipziger bogmesse

21.03.2017  12:51

Både hos de tyske forlag og de mange tyske læsere spiller krimier fortsat en stor rolle. For forlagene er genren et sikkert kort, og læserne begejstres stadig af Nordic Noir. Det Hamborg-baserede forlag Osburg har endda startet en hel række af krimi-udgivelser under titlen TIVOLI med udgivelser af blandt andet Inger Gammelgaard Madsen og Lasse Holm.

I Leipzig deltager Lasse Holm, der fik meget fine anmeldelser af sin debut ”Romeren” – en akribisk researchet historisk krimi fra det første århundredes Rom.  Her i foråret kommer del 2 i serien om lægen Demetrios: ”Der Grieche”.

Også Danmark har taget genren lokalkrimi op, og Pernille Boelskov er med i Leipzig med en krimi fra Bornholm. I bogen får Boelskov belyst den særlige prekære situation Bornholm stod i ved slutningen af Anden Verdenskrig. Ikke mange ved, at der befandt sig russiske tropper på Bornholm indtil foråret 1946.

Særligt spændende bliver det at følge modtagelsen af Carsten Jensens ”Der erste Stein”, der følger en gruppe danske soldater i Afghanistan. Et vigtigt indlæg i debatten om den internationale indsats i Afghanistan og samtidig en elementært spændende roman. Carsten Jensen er i den anledning på oplæsningsturné i Tyskland med stop blandt andet i Berlin og Flensburg.

Et mindre kendt stykke af dansk-tysk historie tager journalisten Jesper Clemmensen op i sin bog ”Flugtrute Østersøen”, hvor en enkelt af reportagerne fra bogen nu udkommer som e-single på det uafhængige forlag Mikrotext. Forlaget har specialiseret sig i det korte gerne politiske essay, som kan læses på tablet eller smartphone undervejs.

Bedst går man foråret i møde sammen med en ven: Det handler Annette Herzogs fine børnebog ”Frühling mit Freund” om. Et venskab mellem en ekstrovert sneugle og en genert ”Mumpf”. Annette Herzog er født i Tyskland, men har boet mange år i Danmark og skriver på både dansk og tysk. Hun har en lang række børnebøger på CV’et, hvoraf en del også er oversat.

De nordiske ambassader er sammen om at organisere stand og forfatterprogram på Leipziger bogmesse og i samarbejde med litteraturfestivalen Leipzig liest. Her læses der op overalt på restauranter, klubber, biblioteker, ungdomshuse, børnehaver og meget mere. For 12. gang afholdes Nordische Lesenacht, hvor 10 nordiske forfattere går på scenen i et oplæsningsmarathon, som folk typisk står i kø for at komme ind til. Et vue over aktuel nordisk litteratur – endda med mulighed for at høre alle nordiske sprog talt og oplæst.

PDF med det samlede program på tysk kan findes her og informationer omkring bogmessen på tysk her.