Spring til indhold

Treårig dansk-tysk kulturindsats kulminerer med venskabsår i 2020

19.06.2018  08:30

I 2020 bliver 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark fejret, og Danmark og Tyskland har derfor besluttet at afholde et fælles kulturelt venskabsår i 2020, der kommer til at ligge i forlængelse af regeringens og Det International Kulturpanels (IKP) treårige kulturindsats i Tyskland.

Kulturminister Mette Bock siger:
”Danmarks strategiske kulturindsats i Tyskland kommer nu til at kulminere med et fælles kulturelt venskabsår i 2020. Det giver rigtig god mening for begge lande, da Tyskland er en af Danmarks vigtigste samarbejdspartnere i EU, og på mange måder er vores to lande kulturelle åndsfæller.

Derfor glæder jeg mig også til at besøge mine tyske kolleger og blandt andet åbne den spændende dansk-tyske konference om betydningen af nationale mindesmærker, hvor jeg er sikker på, vi alle kan blive klogere på, hvad det betyder for os at huske historien og mindes.

Arrangementet er et godt eksempel på det øgede kulturelle fokus, hvor vi synliggør det dansk-tyske kulturelle fællesskab og samtidig udvikler langsigtede samarbejder landene imellem, når det gælder kulturen og kunsten.”

Kulturindsatsen i Tyskland har frem til 2020 fokus på at understøtte udviklingen af samarbejder mellem danske og tyske kulturinstitutioner og kunstnere, og fra dansk side vil der blive arbejdet særligt for at styrke samarbejdet mellem danske og tyske museer med særligt fokus på at udvikle nye kunstneriske og kulturelle samarbejdsrelationer i de tyske delstater.

Der vil desuden være fokus på at udvikle egentlige kulturturismeprodukter til de mange gæster fra Tyskland, der hvert år besøger Danmark, og i 2020 vil den tyske regering styrke arbejdet for, at tyske kulturinstitutioner og kunstnere kan vise deres værker frem i Danmark.

Ud over pressekonferencen i Berlin tirsdag den 19. juni åbner kulturminister Mette Bock også et internationalt symposium ”Memory and Politics – New Currents in Memorials Today”, der har fokus på nationale mindesmærkers betydning i en moderne tid.